16 Aralık 2014 Salı

2 0 1 5 Kafası

Daha önce hiç yapmadığım bir şey yapıp önümüzdeki sene içinde yapmayı hedeflediğim şeylerin listesini oluşturmaya karar verdim. Öyle "Ekim geldi hoşgeldi, ama eli boş geldi" tarzı aylara göndermeler yapan, her seneden bir şeyler bekleyen, "throwback thursday" ya da "thanks god its friday" insanı değilim. Nitekim ne oluyorsa oluyor. Bunun olmasının nedeni senin perşembe günleri çocukluk fotoğrafını instagrama koyuyor olman falan değil. Olmayan şeyler için de zaten insan sürekli kendinden başka her türlü olguyu suçlamaya meyilli. Yok Kasımmış seni sevgilinden ayıran, yok Mayıs'mış aşık eden, Haziranmış işinden kovdurtan bunların hepsi hurafe. 2000 senesine de mucize yılı dedilerdi. Yıl oldu 2014? Lan ben neyse bişey demiyorum...

Konuya dönecek olursak ben bu listeyi oluşturarak bütün bunlardan ziyade, kendime hedef koymak istedim. Çünkü kurumsal yaşama girdiğim günden bu yana -ki 5 seneyi geçti- sanki hiçbir şey yapmamışım gibi hissediyorum. Burada hiçbir şeyden kastım gerçekten HİÇBİR ŞEY. Yaşamamak gibi mesela. Nedeni ise her allahın günü aynı şeyleri tekrar tekrar yapıyor olmam. Bir excel dosyasına bile tek kelimeyi tekrar tekrar yazıp kaydettiğinizde, aynı karakter sayısı kadar yazdığınız farklı kelimelerle dolu dosyadan daha az hafızası oluyor. (Yazar burada ileri excel bildiğini saçma bir örnekle gözümüze sokuyor.) Aynı şekilde beyin de bir süre sonra hiçbirini hatırlamamaya başlıyor çünkü yaşamımda enteresan ya da hatırlamama değecek bir şey olmamış. Bir bakıyorsun öküz gibi bir 5 sene geçmiş ve o 5 seneye dair aklında kalan kocaman bir uzay boşluğu.

İşte ben de sonrasında hatırlayamadığım senelerle karşılaşmak istemiyorum. Bu yüzden listeye geçmişte yaptıklarımın yanısıra özellikle uzun zamandır yapmak istediğim ama kâh üşenmekten, kâh zamansızlıktan ya da imkansızlıktan yapamadığım şeyleri de ekledim. Çünkü ilkler kendimi tanımama yardımcı olacak. Kapasitemin tam farkında değilim şu anda. Bazı konularda ne yapabilirim, ne yapamam, hangi aşamada zorlanırım, zorlanır mıyım, nasıl tepki veririm bilmiyorum ve bu beni rahatsız ediyor.

Eklenenler olabilir belki ama şu anki hali bu şekilde:
  1. Yogaya devam et
  2. Kendini az-çok ifade edebilecek kadar Japonca öğren, biraz daha üzerine eğil, üşenme
  3. İnadı bırak ve ehliyet al
  4. Artık yurtdışına çık
  5. Mesela Christiania'ya git. (kesin git)
  6. Bir kere daha Kabak Koyu'na git
  7. Urla'yı ziyaret et
  8. Tohumdan bir bitki ek ve büyüt
  9. Türkiye'de daha önce hiç gitmediğin en az üç şehre git
  10. Bir köyü ziyaret et
  11. Bir çocuğu sevindir (aran iyi olmasa da)
  12. Bir festivale katıl
  13. Mızıkada love me do dışında şeyler de çalabilecek duruma gel
  14. El emeği gerektiren bir şey yap, dik, ör, boya, oluştur, yarat
  15. Trenle seyahat et
  16. Uzun zamandır görüşmediğin bir arkadaşınla görüş
  17. Gönüllü olarak bir işte çalış
  18. Normalde yemeyi düşünmediğin ve korktuğun/iğrendiğin bir şey ye
  19. Kardeşine zaman ayır
  20. Hayatına dair radikal bir karar ver
Umarım maddelerin hepsini gerçekleştirebilirim. Açıkçası bu konuda kendime çok güvenim yok ama motivasyonumu sağlayabilirsem direkt bana bağlı olanları halledebilirim gibime geliyor. Gerçekleştirmek için yıllık izin almam gereken maddeler içinse maalesef bir şey diyemiyorum. O konuda sistemin en kıdemli kölelerinden biri olan müdürümün insafına kaldım yine.
Bu yıllık hedef olayı sonunda bana nasıl yansıyacak çok merak ediyorum. Gerçekten düşündüğüm gibi, hayatımda hatırlamaya değer şeylerin olmasına vesile olacak mı yoksa boşa mı gidecek göreceğiz. Hiç yoktan sevdiğim insanlarla hoş vakit geçirmemi sağlar diye düşünüyorum, çok tatlı yol arkadaşım/arkadaşlarım olacak çünkü. Gerçekleştirdiğim ve yazmaya değer olanları yine burada paylaşıyor olurum zaten. İlk defa kafam dolu dolu bir seneye gireceğim. Hadi şimdiden hepimize hayırlı uğurlu olsun :)

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Çok güzel bir liste olmuş. Ben de yaparım bazen.
3 için tavsiyem : Eğer ehliyet alır almaz, işe/okula araba ile gitmeyecekseniz, sürekli kullanmayacaksanız, ona vereceğiniz parayı başka yerlerde kullanın. Hiçbir işe yaramıyor ehliyet, hele ki çevre dostu bir insansınız. Benim ehliyetim var, araba kullanmak hiç doğru bir şey değil, gösteriş meraklısı insanların ya da işadamlarının tarzı gibi geliyor :/
9 için tavsiyem : Kastamonu, Amasya, Sinop güzergah üzerinde, çok hoş 3 şehir. Muazzam bir doğa ile karşılanacaksınız. Gideros Koyu'nu, Erfelek Takım Şelaleleri'ni tavsiye ederim. Amasya ise küçük, şirin bir şehir. Sabahtan başlayın akşama kadar onlarca müzeyi yürüyerek gezebilirsiniz.
10 için tavsiyem : Hazır Kastamonu'dayken, köylerden birine gidip, köy kahvaltısı yapabilirsiniz. Bu şekilde çiftlikler bulunuyor orada.
17 için tavsiyem : Bulunduğunuz şehirde TEGV varsa tavsiye ederim, edebiyat alanındaki ilginizi çocuklara aşılayabilirsiniz bu sivil toplum kuruluşunda. 'Okuyorum Oynuyorum' etkinliği tam sizlik (: Çok eğleneceğinizden eminim neredeyse (TEGV - Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı)

Unknown dedi ki...

Tavsiyelerinize kulak verecegime emin olabilirsiniz :)
Aslinda araba hevesim hic olmadi. Ehliyeti de daha cok karavan gibi bir sey icin istiyorum. Yoksa toplu tasimadan memnunum. Bunu soyleyince insanlar dalga gectigimi dusunuyor :)
Belirttiginiz yerleri rotama dahil etmeye calisacagim. Daha once kastamonu ve amasyaya gitmemistim. Umarim gorebilirim oralari da.
Tegv'den haberim var. Orada gonullu olmayi cok istemistim hatta yetkililerle yazismalarim da olmustu ama tam zamanli bir iste calistigim icin zamanlarimizi uyduramadik. Ustelik yerleri bana cok uzakti. Ben isten cikip oraya gidene kadar dukkani kapamis oluyorlardi. Belki bir baska zaman birilerine faydali olabilecek sekilde kendimi uydurabilecegim bir yerde calisabilirim diye dusunuyorum.

Adsız dedi ki...

Bu durumda TOG'u deneyebilirsiniz, Toplum Gönüllüleri Vakfı. Onlarda 'atak'lar oluyor, bir köy okuluna yardım, bir başka resmi kuruma yardım, şenliklerde bulunma, çeşitli sosyal projelere destek, sosyal sorumluluk projelerine dinamik sağlama... Çalışma alanları çoook geniş. Ve bu atakların hepsine katılamayabilirsiniz, hangisi size uygun ise onda yer alırsınız. Ayrıca gönüllülük prosedürleri biraz daha ılıman (: Daha kısa sürede tam bir gönüllü olabiliyorsunuz TEGV'e göre. Ve kendi gönüllülerine de kişisel gelişim anlamında çok destek oluyorlar. Onlarca atölyeleri var. Buralarda resim, tiyatro, yabancı dil... eğitimleri veriyorlar kendi içlerinde. Çok da sosyal arkadaşlardır bu TOG gönüllüleri (:

Unknown dedi ki...

Iki sene once TOG'un Kilis atagina katilmistim az cok bilgim var. Dediklerinize katiliyorum ama ben daha somut seyler istiyorum sanirim. Insanlarin farkindaliklarini elime aldigim bir dosya kagidina "baris icin bir seyler cizin" diyerek saglamaya calismak fazla pembe geliyor. Zaten cogu insan da siyasi parti simgesini falan ciziyor kagida ironik bir sekilde. Bilmiyorum belki benim katildigim grupla ilgilidir, ataktan ataga etkinlikler farklilik gosterebilir. Yaptiklari seyi ve cabalarini takdir ediyorum. Birlikte hos zaman gecirdigimizi hatirliyorum ama geriye donup baktigimda kendime ve iletisimde bulundugum insanlara verdigim somut bir fayda goremiyorum maalesef.